wtorek, 9 września 2014

Obiad AIP

Burgery z sałatką


Tym razem na pomysł na pożywny obiadek wpadł mój mężczyzna. On oczywiście przygotował sobie wersję nieco bardziej mainstreamową. Ja się zadowoliłam dwoma burgerami ze świeżego mięsa wołowego i sałatki.

Przepis jest bardzo prosty, jedyny wymóg to dobre mięso wołowe (najlepiej od krowy karmionej trawą).





------------------------------------
Czas przygotowania: 5-10 min
Czas gotowania: 10 min
------------------------------------
na 2 porcje dla dorosłych

SKŁADNIKI:

Burgery:

  • 0,5 kg mięsa wołowego mielonego (idealny jest antrykot)
  • 1 cebula
  • tymianek świeży
  • sól morska
  • łyżka oleju kokosowego


Sałatka:

  • sałata lodowa
  • ogórek
  • marchewka
  • natka pietruszki
  • tymianek suchy
  • sól morska 
  • łyżka oleju
  • pół łyżki octu jabłkowego

-------------------------------------

INSTRUKCJA:

  1. Sałatkę możemy przygotować nieco wcześniej.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cebulkę, lekko podsmażamy często mieszając. Przekładamy do miski, studzimy.
  3. Dodajemy zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki. Doprawiamy solą morską. Formujemy cztery kotlety.
  4. Smażymy na tym samym tłuszczu przez ok 3-4 min z każdej strony.

Podajemy z dużą porcją sałatki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz