Burgery z sałatką
Tym razem na pomysł na pożywny obiadek wpadł mój mężczyzna. On oczywiście przygotował sobie wersję nieco bardziej mainstreamową. Ja się zadowoliłam dwoma burgerami ze świeżego mięsa wołowego i sałatki.
Przepis jest bardzo prosty, jedyny wymóg to dobre mięso wołowe (najlepiej od krowy karmionej trawą).
------------------------------------
Czas przygotowania: 5-10 min
Czas gotowania: 10 min
------------------------------------
na 2 porcje dla dorosłych
SKŁADNIKI:
Burgery:
- 0,5 kg mięsa wołowego mielonego (idealny jest antrykot)
- 1 cebula
- tymianek świeży
- sól morska
- łyżka oleju kokosowego
Sałatka:
- sałata lodowa
- ogórek
- marchewka
- natka pietruszki
- tymianek suchy
- sól morska
- łyżka oleju
- pół łyżki octu jabłkowego
-------------------------------------
INSTRUKCJA:
- Sałatkę możemy przygotować nieco wcześniej.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cebulkę, lekko podsmażamy często mieszając. Przekładamy do miski, studzimy.
- Dodajemy zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki. Doprawiamy solą morską. Formujemy cztery kotlety.
- Smażymy na tym samym tłuszczu przez ok 3-4 min z każdej strony.
Podajemy z dużą porcją sałatki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz