środa, 1 października 2014

Zupa botwinkowa

Dzisiaj kolejna zupa. Botwinkowa jest zupą wiosenną, gdyż najsmaczniejsze są młode, delikatne liście z buraka. Ja zaczęłam swoją historię dość niedawno i jeszcze udało mi się znaleźć botwinkę w warzywniaku i nie omieszkałam wykorzystać jej w mojej diecie.

Buraki mają dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C i trochę witaminy B1. Jest w nich również dużo pierwiastków mineralnych, tj.: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Natomiast botwina zawiera mnóstwo potasu, trochę fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2, PP i E, C.  W chorobie autoimmunologicznej nie trudno o niedobory, więc musimy dbać o wartościowe posiłki.
Po zmodyfikowaniu paru składników zupka wyszła przepyszna. 




------------------------------------
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
------------------------------------
  

SKŁADNIKI:
  • pęczek botwinki ok. 400 g
  • 1 burak
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • bulion z kości (ok. 700 ml)
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny ok. 2 łyżek
  • sól morska, czarny pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek


-------------------------------------


INSTRUKCJA:
  1. Zagotować bulion.
  2. Pokroić w małą kostkę warzywa (marchewka, pietruszka, korzeń buraka) i włożyć do gotującego się bulionu na 15 min aż zmiękną.
  3. Następnie dodać drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście, obrane buraczki). Gotować następne 5-10 min. aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Wyłączyć gaz i dodać ok 100 ml mleka kokosowego (jak kto lubi można więcej lub mniej). 
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Zupę podawać posypaną świeżą natką pietruszki lub szczypiorek lub oba.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Czy moge poprosić o przepis na rosół na kościach? Dlaczego w diecie Paleo autoimmunologicznej nie można robić zup na normalnym bulionie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to znaczy dla ciebie normalny bulion?
    Rosół na kościach, znaczy żeby go ugotować z kości najlepiej wołowych, wtedy wychodzi najsmaczniejszy. U nas ciężko dostać takie kości wołowe, więc ja zwykle kupuję szponder (żeberka), które po długim gotowaniu uwolnią trochę kolagenu (leczy nasze jelita).
    Dieta Paleo zakłada wykorzystanie produktów hodowanych naturalnie, co w przypadku mięsa ciężko dostać, ale nie jest niemożliwe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapomniałam, tu znajdziesz przepis na bulion z amerykańskiej strony o diecie autoimmune Paleo http://autoimmune-paleo.com/pressure-cooker-bone-broth/

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to znaczy dla ciebie normalny bulion?
    Rosół na kościach, znaczy żeby go ugotować z kości najlepiej wołowych, wtedy wychodzi najsmaczniejszy. U nas ciężko dostać takie kości wołowe, więc ja zwykle kupuję szponder (żeberka), które po długim gotowaniu uwolnią trochę kolagenu (leczy nasze jelita).
    Dieta Paleo zakłada wykorzystanie produktów hodowanych naturalnie, co w przypadku mięsa ciężko dostać, ale nie jest niemożliwe.

    OdpowiedzUsuń