Po świętach wracam do poprawnego jedzenia. Przyznam, że się trochę rozbestwiłam i nawet gluten się zaplątał, ale laba się skończyła trzeba zaciągnąć pasa, i zacząć jeść tłusto i zielono :).
W ostatnim czasie znowu popsuła się moja tarczyca. Nie wiem czy pisałam już, ale najwyżej się powtórzę. Na diecie 100% AIP, gdzie schudło mi się również sporo, spadło mi znacznie TSH, a FT4 przekroczyło GGN, FT3 stało nisko jak zwykle (bez zn.), czyli trzeba było obniżyć dawkę. Obniżyłam wraz z moim lekarzem o prawie 20% i po ponad miesiącu, w którym przeszłam przeziębienie i umiarkowany stres w pracy TSH przekroczyło mi 3, więc zwiększyłam dawkę. I właśnie teraz jestem na prostej do wyrównania tarczycy i czuję, że jeszcze muszę trochę popróbować.
Takie wahania nie są miłe, dlatego fajnie by było, żeby ktoś oprócz mnie kontrolował sytuację. A u lekarza wiecie jak jest. Dieta... Haha... Ech... Jak się Pani czuje? Średnio... A. A jak badania? Ok To jest ok.
Koniec narzekania. Trzeba zadbać o zdrowie jelit :D.
Tym razem chciałam zaproponować proste danie, bo banalnego kurczaka na smalczyku z niebanalnymi słodkimi frytkami. Na szczęście jeden z moich ulubionych dyskontów oferuje bataty w cenie ok. 6 zł/kg, więc mogłam sobie pozwolić na ten rarytas. Właśnie dzięki tej diecie doceniłam walory smakowe batatów, które stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Zastanawia mnie, czemu ich nie uprawiamy u nas. Może gleba, a może za małe zainteresowanie. A mnogość przepisów powaliła mnie. Na pewno coś jeszcze się u mnie pojawi.
Smacznego i spóźnione Szczęśliwego Nowego Roku!
------------------------------------
Czas przygotowania: 50-70 min na 2 porcje
Czas smażenia: ok. 60 min
------------------------------------
SKŁADNIKI:
- 2 udka z kurczaka (najlepiej od wiejskiej kurki)
- 40 dkg pieczarek
- 2 bataty
- tłuszcz kokosowy
- 70 g smalcu
- ogórki konserwowe/ogórki kiszone
- sól
- pieprz
-------------------------------------
INSTRUKCJA:
- Udka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
- Przyprawić solą i pieprzem z każdej strony.
- Następnie rozgrzać trochę smalcu na patelni.
- Mięso należy usmażyć na wolnym ogniu, aż się zarumieni ze wszystkich stron (ok. 15 min.), po czym przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć kolejne 40 min. od czasu do czasu (co ok. 10 min.) obracając kawałki kurczaka na drugą stronę.
- Pod koniec smażenia dolać trochę wody i dodać pokrojonych pieczarek.
- W między czasie na drugiej patelni lub w garczku rozgrzać olej kokosowy i usmażyć pokrojone w słupki słodkie ziemniaki.
- Podawać z ogórkami lub jakąkolwiek zieloną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz