Zupa marchewkowa
Tym razem chciałam się podzielić przepisem na przepyszną zupę marchewkową. Uwielbiam marchewki, szczególnie soki z marchwi jabłkami. Ale od kiedy poznałam ten przepis, zupa marchewkowa pojawia się u nas przynajmniej raz w tygodniu.
Kilka słów o składzie, marchewka zbudowana jest z:
- 90% - wody,
- 7% - składników odżywczych: węglowodanów, białek, tłuszczy,
- 1% - składników mineralnych, tj.: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt,
- 1% - innych składników, tj.: witaminy (witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, kwas jabłkowy, flawonoidy, związki siarkowe, kumaryny, a także związki o działaniu insulinopodobnym, alkaloidy oraz pektyny.
Posiada działanie przeciwpasożytnicze. Obniża poziom cholesterolu we krwi, a dzięki obecności błonnika reguluje trawienie. Pozytywnie działa również na skórę i błony śluzowe, zwiększając ich elastyczność.
Oczywiście obecnie mamy dostęp do marchwi sklepowej, która nie daje nam gwarancji najlepszej jakości, ale w sezonie letnim, jesiennym starajmy się jeść taką hodowaną w ogródku lub na działce, przynajmniej wiemy co do niej dodawaliśmy.
Zupa marchewkowa jest wyjątkowo sytna, dzięki obecności pasty szpinakowo-boczkowej. Idealna na zimę. Pasta nam przypadła tak bardzo do gustu, że jak nie mamy pomysłu to zawsze ląduje jako dodatek do zup kremów.
------------------------------------
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 15 min
------------------------------------
SKŁADNIKI:
- 1,4 kg marchewki
- 4,5 szklanki (1 szklanka = 200 ml) bulionu na kościach, wcześniej przygotowanego
- 2 średnie cebule
- 1/4 łyżeczki szafranu (ja zastosowałam kurkumę ok. 1 pełną łyżeczkę)
- 250 g świeżego szpinaku
- ok. 5 dkg smażonego bekonu
- 3 łyżki tłuszczu kokosowego
- sól do smaku
-------------------------------------
INSTRUKCJA:
Przygotowanie zupy:
- Obrać marchewkę i pokroić na kawałki ok. 2 cm.
- Drobno pokroić cebulę i razem z marchewką przysmażyć w garczku o grubszym dnie przez ok. 15 min na oleju kokosowym, aż do momentu jak staną się miękkie a cebula zrobi się szklista.
- Następnie w garczku należy zblendować (najlepiej za pomocą blendera ręcznego) warzywa z dodatkiem bulionu. Jeżeli to niewygodne można podzielić na 2 porcje.
- Dodać szafran lub kurkumę i też zmielić blenderem.
- Ponownie zagotować zupę, a następnie zmniejszyć ogień na minimum i gotować jeszcze przez 10 min.
- Na koniec dodać soli do smaku.
- Zmiękczyć liście szpinaku gotując na parze.
- Za pomocą blendera zmiksować zwiędły szpinak wraz ze smażonym bekonem.
- Mieszać dopóki nie nabierze konsystencji pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz