niedziela, 14 grudnia 2014

Zupa marchewkowa AIP

Zupa marchewkowa


Tym razem chciałam się podzielić przepisem na przepyszną zupę marchewkową. Uwielbiam marchewki, szczególnie soki z marchwi jabłkami. Ale od kiedy poznałam ten przepis, zupa marchewkowa pojawia się u nas przynajmniej raz w tygodniu. 

Kilka słów o składzie, marchewka zbudowana jest z:
  • 90% - wody,
  • 7% - składników odżywczych: węglowodanów, białek, tłuszczy, 
  • 1% - składników mineralnych, tj.: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt,
  • 1% - innych składników, tj.: witaminy (witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, kwas jabłkowy, flawonoidy, związki siarkowe, kumaryny, a także związki o działaniu insulinopodobnym, alkaloidy oraz pektyny.
Posiada działanie przeciwpasożytnicze. Obniża poziom cholesterolu we krwi, a dzięki obecności błonnika reguluje trawienie. Pozytywnie działa również na skórę i błony śluzowe, zwiększając ich elastyczność. 
Oczywiście obecnie mamy dostęp do marchwi sklepowej, która nie daje nam gwarancji najlepszej jakości, ale w sezonie letnim, jesiennym starajmy się jeść taką hodowaną w ogródku lub na działce, przynajmniej wiemy co do niej dodawaliśmy.
Zupa marchewkowa jest wyjątkowo sytna, dzięki obecności pasty szpinakowo-boczkowej. Idealna na zimę. Pasta nam przypadła tak bardzo do gustu, że jak nie mamy pomysłu to zawsze ląduje jako dodatek do zup kremów.




------------------------------------
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 15 min
------------------------------------
  
SKŁADNIKI:

  • 1,4 kg marchewki 
  • 4,5 szklanki (1 szklanka = 200 ml) bulionu na kościach, wcześniej przygotowanego
  • 2 średnie cebule 
  • 1/4 łyżeczki szafranu (ja zastosowałam kurkumę ok. 1 pełną łyżeczkę)
  • 250 g świeżego szpinaku 
  • ok. 5 dkg smażonego bekonu 
  • 3 łyżki tłuszczu kokosowego
  • sól do smaku

-------------------------------------

INSTRUKCJA:

Przygotowanie zupy:
  1. Obrać marchewkę i pokroić na kawałki ok. 2 cm.
  2. Drobno pokroić cebulę i razem z marchewką przysmażyć w garczku o grubszym dnie przez ok. 15 min na oleju kokosowym, aż do momentu jak staną się miękkie a cebula zrobi się szklista.
  3. Następnie w garczku należy zblendować (najlepiej za pomocą blendera ręcznego) warzywa z dodatkiem bulionu. Jeżeli to niewygodne można podzielić na 2 porcje. 
  4. Dodać szafran lub kurkumę i też zmielić blenderem.
  5. Ponownie zagotować zupę, a następnie zmniejszyć ogień na minimum i gotować jeszcze przez 10 min. 
  6. Na koniec dodać soli do smaku.
Przygotowanie pasty szpinakowo-bekonowej:
  1. Zmiękczyć liście szpinaku gotując  na parze.
  2. Za pomocą blendera zmiksować zwiędły szpinak wraz ze smażonym bekonem.
  3. Mieszać dopóki nie nabierze konsystencji pesto.
Podawać w głębokim talerzu z dodatkiem szpinakowego pesto.
Smacznego!
Inspirowane przepisem na aiplifestyle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz