środa, 3 grudnia 2014

Pierniki Bezglutenowe


Idą Święta, albo coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta... :). Trzeba zrobić smakołyki. A najlepszymi świątecznymi słodyczami są pierniczki. I udało już mi się przygotować w tym roku przepyszne pierniczki bezglutenowe. Nie spodziewałam się, że wyjdą tak dobre. Żeby mieć pewność pierniczki najlepiej przygotować ok. miesiąca przed jedzeniem, wtedy zdążą odpowiednio zmięknąć i wzmocnią swój cynamonowo-kardamonowy smak. Chociaż te miękną bardzo szybko.  Nawet wydaję mi się, że mąki bezglutenowe są stworzone do produkcji dobrych pierników, z resztą ciastek bywa różnie. 

Obecnie nadal jestem głównie na diecie AIP, natomiast jak muszę lub w tym przypadku chcę to przynajmniej zjem produkt bezglutenowy.

Z wielu badań wynika, że istnieje silny związek pomiędzy chorobami autoimmunologicznymi tarczycy, a nietolerancją na gluten. Mechanizm wyjaśniający to powiązanie opiera się na tzw. mimikrze molekularnej. Gluten i tarczyca mają podobną budowę molekularną, więc przeciwciała przeciwko lektynom glutenu dotykają także tarczycy. 


Pierniki Bezglutenowe

------------------------------------
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia:  5-15 min
------------------------------------

55 pierników

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki gryczanej + do podsypania przy wałkowaniu
  • 100 g mąki mix bezglutenowy
  • 100 g mąki ryżowej
  • 70 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 90 g cukru białego
  • 2 duże jajka
  • 80 g miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu (lub 1/2 laski cynamonu)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu
  • laska wanilii


-------------------------------------


INSTRUKCJA:
  1. W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, uważać, żeby się nie zagotowało.
  2. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie sypkie składniki i dokładnie pomieszać.
  3. Dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto.
  4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę (ja nie mogłam się doczekać i ominęłam etap lodówki i tak wyszły pyszne)
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
  6. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować kawałek na placek nie za cienki, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty. (Przy rozwałkowywaniu nie dorzucać za dużo mąki, w innym wypadku po upieczeniu będą całe w mące)
  7. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec pierniczki 8 minut.
  9. Upieczone ciasteczka studzimy np. na kratce.
  10. Ostudzone można ustroić m.in. lukrem, czekoladą i co fantazja podpowiada.
Uwagi: Zmielić wszystkie składniki do przyprawy piernikowej (cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, pieprzu czarny, anyż,) w młynku do mielenia lub zetrzeć w moździerzu. Poszczególne składniki można zamienić gotową przyprawą piernikową ok. 13 g, ale najlepiej zrobić przyprawę samemu.


Inspirowane przepisem na sprawdzonej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz