Idą Święta, albo coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta... :). Trzeba zrobić smakołyki. A najlepszymi świątecznymi słodyczami są pierniczki. I udało już mi się przygotować w tym roku przepyszne pierniczki bezglutenowe. Nie spodziewałam się, że wyjdą tak dobre. Żeby mieć pewność pierniczki najlepiej przygotować ok. miesiąca przed jedzeniem, wtedy zdążą odpowiednio zmięknąć i wzmocnią swój cynamonowo-kardamonowy smak. Chociaż te miękną bardzo szybko. Nawet wydaję mi się, że mąki bezglutenowe są stworzone do produkcji dobrych pierników, z resztą ciastek bywa różnie.
Obecnie nadal jestem głównie na diecie AIP, natomiast jak muszę lub w tym przypadku chcę to przynajmniej zjem produkt bezglutenowy.
Z wielu badań wynika, że istnieje silny związek pomiędzy chorobami autoimmunologicznymi tarczycy, a nietolerancją na gluten. Mechanizm wyjaśniający to powiązanie opiera się na tzw. mimikrze molekularnej. Gluten i tarczyca mają podobną budowę molekularną, więc przeciwciała przeciwko lektynom glutenu dotykają także tarczycy.
Pierniki Bezglutenowe
------------------------------------
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 5-15 min
------------------------------------
55 pierników
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki gryczanej + do podsypania przy wałkowaniu
- 100 g mąki mix bezglutenowy
- 100 g mąki ryżowej
- 70 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 90 g cukru białego
- 2 duże jajka
- 80 g miodu gryczanego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu (lub 1/2 laski cynamonu)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- ¼ łyżeczki mielonego anyżu
- laska wanilii
-------------------------------------
INSTRUKCJA:
- W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, uważać, żeby się nie zagotowało.
- Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie sypkie składniki i dokładnie pomieszać.
- Dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę (ja nie mogłam się doczekać i ominęłam etap lodówki i tak wyszły pyszne)
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować kawałek na placek nie za cienki, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty. (Przy rozwałkowywaniu nie dorzucać za dużo mąki, w innym wypadku po upieczeniu będą całe w mące)
- Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec pierniczki 8 minut.
- Upieczone ciasteczka studzimy np. na kratce.
- Ostudzone można ustroić m.in. lukrem, czekoladą i co fantazja podpowiada.
Uwagi: Zmielić wszystkie składniki do przyprawy piernikowej (cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, pieprzu czarny, anyż,) w młynku do mielenia lub zetrzeć w moździerzu. Poszczególne składniki można zamienić gotową przyprawą piernikową ok. 13 g, ale najlepiej zrobić przyprawę samemu.
Inspirowane przepisem na sprawdzonej kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz